FAQ

Ofte stilte spørsmål

Generelt

Ja. Overalt hvor du er i menyene, kan du trykke på spørsmålstegnet som er i enden av den grå raden hvor navnet ditt står. Da får du opp hjelpetekster i et eget vindu i nettleseren din for akkurat det menypunktet som du står i. Her kan du også søke etter andre hjelpetekster ved å skrive søkeord i feltet foran «Finn» – knappen. Bruk gjerne stjernetegn «*» før og etter ordet du søker etter info om.

Vi anbefaler bruk av «Favoritter». Når du er et sted i Xledger som du skal bruke ofte – trykk på stjernen som er i enden i den grå raden hvor brukernavnet ditt står.

Da får du menypunktet som en favoritt, og finner snarveier hit under stjernen i starten på hovedmenyene øverst til venstre i skjermbildet.

Under «Mine innstillinger» øverst til venstre, kan du også sette favoritter som den siden du møtes av ved innlogging til Xledger. Mine innstillinger – Forsider og favoritter – startmeny

Øverst til venstre i skjermbildet finner du «Mine innstillinger» Her kan du skifte passord, og endre innstillingene slik at brukeropplevelsen din blir tilpasset dine behov og ønsker.

Bank - betalinger

Betalinger som er godkjent i forfallslisten, overføres til banken for remittering ca kl. 10.30 hver dag såfremt forfallsdato er i dag eller passert. Dersom du godkjenner en betaling etter 10.30, kan du be om at det kjøres en ekstra remittering etter dette klokkeslettet. Det koster kr 200,- i gebyr til Xledger, og du kan selv bestille det i Xledger.

For å betale tilbake, må du først skaffe kundens kontonummer. Kontonummer må deretter registreres i feltet «Kontonummer» inne på kunden i kunderegisteret.
 Deretter kan du gå til følgende sted:
 Kunde > Kundetransaksjoner > Tilbakebetaling 

Her kan du markere den aktuelle raden du vil tilbakebetale, trykke på «Godkjenn» og deretter «Lagre». Beløpet blir betalt tilbake sammen med andre fakturaer ved første mulige remittering.

Dette heter å «omtvistet» et beløp i forfallslisten. Trykk på knappen for å redigere den aktuelle raden i forfallslisten – gå til feltet «Omtvistet». Her skriver du inn det beløpet som du ikke vil betale, altså det beløpet du vil holde tilbake av totalsummen. Deretter trykker du «Lukk og Lagre»

Når du nå godkjenner raden for utbetaling, vil bare beløpet fratrukket beløpet i feltet omtvistet bli godkjent og utbetalt.

Bilag – inngående fakturaer

Leverandør – Leverandørtransaksjoner (menypunktet som har en liten blyant ved siden av seg).

Etter å ha brukt filteret, trykker man «Finn» for å få opp leverandørfakturaer og betalinger.
I feltet «Leverandør» kan du søke opp den aktuelle leverandøren.
Feltet «År» brukes til å begrense på år dersom det er aktuelt.
Feltet «Bokføring» står standard på «åpne», og vil da vise de fakturaene som er bokført, men ikke betalt / utlignet.
Hvis du velger «Bokføring» = «Alle», får du alle fakturaer og betalinger. «Historiske» gir de som er betalt /utlignet.
I søkefeltet vedsiden av «Finn»-knappen, kan man også dessuten søke etter f.eks fakturanummer. Alle kolonner som har en «*» etter seg i overskriften er søkbare med tanke på innhold. Bruk gjerne stjernetegn før og etter det du søker etter.

Fakturering

Ja, det kan man, f.eks en eller flere PDF filer som du har lagret på din PC fra før.

Inne på Salgsordren hvor du lager fakturaen, helt nederst i skjermbildet er det en lenke hvor det står «Vedlegg». Klikk på den og last opp et eller flere vedlegg ( Helst PDF, ikke word, excel ). Trykk på Lagre for å lagre vedlegget, og deretter «Tilbake» for å komme tilbake til salgsordren. Når du er fornøyd med salgsordren, trykker du «Til fakturering» og systemet vil legge ved vedleggene dine som side 2,3,4 osv.

Prosjekt - timeregistrering

I prosjektregisteret må det være huket av for «Timeføring» for at prosjektet skal dukke opp som et av de prosjektene som det kan føres timer på.

For å kunne føre timer, må det i ansattregisteret være huket av for timeføring for at den ansatte skal kunne føre timer. I tillegg må den ansatte være koblet til sin bruker i feltet «Bruker» under Personalia.

Lønn - personal

Dersom man har tilgang til Xledger som «Ansatt» eller annen rolle, finner man kopi av alle lønnslipper her:
Hjem – Min ansattinformasjon – Mine lønnslipper

Rapporter - spørringer

Vi anbefaler å bruke den skjermbaserte spørringen som du finner her: Økonomi – Pivotert hovedbok

Det er overskrifter i rapportene som oppsummerer inntekter og kostnader under overskrifter. Klikk på tallene du vil ha mer info om, for drilldown ned på bilagsnivå. Før musepekeren over bildesymbolet i enden på hver bilagsrad for å se det aktuelle bilaget på skjermen.
Vi kan tilpasse disse rapportene akkurat slik du ønsker dersom du har egne rapport-behov. Bare kontakt oss om dette.

Hvis du ønsker å se en spørring pr hovedbokskonto (saldobalanse) anbefaler vi at du bruker Økonomi – Pivotert kontobalanse. Du kan endre «kontotype» til Balanse for å se balansekontoene (husk da å huke av for «Åpningsbalanse» så du får med deg IB – inngående balanse) Det er også mulig å fjerne alt i feltet «kontotype», dersom du ønsker å se samtlige konti i et og samme skjermbilde.

Ja, du kan registrere budsjett her: Økonomi – Budsjett – budsjettregistrering
Velg «Inneværende budsjett» som type, og husk å budsjettere for riktig år.
Inntekter registreres med minus fortegn.Kostnader registreres uten fortegn.
Du kan også budsjettere med prosjektmerking.
Dersom du ønsker, kan du budsjettere pr leverandør. Klikk på «Kolonner», og huk av for Firma/Person. Ved budsjettering per leverandør, kan man følge faktiske regnskapstall målt mot budsjett per leverandør.
Etter at du har endret budsjettet ditt, anbefaler vi at du kjører serverprosessene som du finner her ( for å oppdatere spørringer rundt om i Xledger) : Økonomi – Budsjett – Serverjobber – GL budsjett saldotabellgenerering

Du finner spørringer som måler faktiske regnskapstall mot budsjett her: Økonomi – Spørring hovedbok – Budsjettoppfølging – *